India (deel 3)
Veel moois in het noorden van India
28.09.2008
40 °C
Gwalior en Orchha
Op zondag vertrekken we uit Agra richtig Orchha. Onderweg stoppen we in Gwalior om het fort te bekijken (15e eeuw).
You heet een vriendje gevonden!!
Het fort ligt op een grote rots, als we de berg afdalen zien we ontzettend mooie beelden die in de rotsen zijn uitgehouwen (ook 15e eeuw). Zo mooi!!
In Orchha (een piepklein dorpje dat voornamelijk bestaat uit tempels) vinden we een heerlijk hotel waar we behandeld worden als Maharadja's. We zijn haast alleen in het hotel (wat bestaat uit kleine huisjes in een enorme tuin) en 's avonds wordt er alleen voor ons muziek gemaakt en gedanst, gelukkig mogen we ook mee dansen. Heel bijzonder!
Orchha puilt echt uit van de tempels, paleizen en tombes. Alles dateert van ongeveer de 16e eeuw. We nemen de hele dag de tijd om er lekker van te genieten.
In het grootste paleis mag je overal op, onder, overheen etc. We klimmen en klauteren een hoop trapjes op en onderzoeken alle hoekjes. Hierdoor stuiten we op vergeten plafondschilderingen en romantische uitkijkjes: super!
Als je goed kijkt zie je Hester!
kleurstoffen die gebruikt worden voor het batikken
Kajuraho
Dinsdag vertrekken we richting Kajuraho. In Kajuraho staan tempels uit de 9e en 10e eeuw. De Chandela Dynastie heeft de tempels gebouwd.
Sommige tempels doen ons behoorlijk blozen, de beelden stellen heftige vrijpartijen voor (geen foto's beschikbaar ivm jonge lezertjes!). De Kama Sutra is er niks bij.
We bekijken ook de Jain tempels (een ander geloof dan het Hindoeisme, meer gericht op een simpel leven en het goed doen en anderen helpen). Deze tempels zijn nog in gebruik en we zien mannen en vrouwen bidden en rijst offeren in de tempels (op de foto hieronder ligt een beetje rijst op een altaartje). Het hondje bewaakt de tempel.
Varanasi
Van Kajuraho richting Varanasi: deze rit neemt ons mee het platteland op, we zien mensen het land ploegen met hun ossen, jonge herdertjes met hun geitjes en vrouwen met enorme bossen met takken, hooi of stro op hun hoofd.
Na een lange rit (11 uur) zijn we in Varanasi. Varanasi is voor de Hindoes een heilige stad omdat de Ganges erdoorheen stroomt. Als je hier sterft en wordt gecremeerd aan de Ganges ga je regelrecht naar het Nirvana, de hemel. Wij slapen in een hotel bij Assi Ghat.
's Ochtends en 's avonds wassen de mensen zich in de rivier en voeren rituelen uit om gunsten te vragen aan de moeder Ganges en de goden.
We varen er met zonsondergang met een roeibootje op uit en genieten van het avondritueel bij de belangrijkste Ghat, Dasaswamedh Ghat. Volgens de legende werden hier 10 paarden geofferd door Brahma om ervoor te zorgen dat Shiva terug mocht komen vanuit zijn verbanning. Bij de Ghat worden allemaal lichtjes aangestoken en de rivier opgestuurd, we steken zelf ook een lichtje aan. Deze avond is echt heel bijzonder!
Met zonsopgang stappen we weer in de boot maar nu om de ochtendrituelen en het baden te zien. We varen ook naar een van de Ghats waar de lichamen van Hindoes worden gecremeerd (wat we ook zien). Sommige mensen wachten hier wel 30 of 40 jaar om hier dood te gaan en gecremeerd te worden.
Aan de Ghats zien we mensen hun tanden poetsen, zwemmen in het water, zich scheren, inzepen, kleren wassen (de handdoeken van het hotel liggen ook langs de rivier te drogen) en bidden. Een aantal mannen beginnen de dag met lachoefeningen, bidden of yoga. De dag wordt in ieder geval op een goede manier ingeluid. Het is wel gek om te bedenken dat de Ganges een ontzettend vervuilde rivier is waar haast niks in leeft. Er zit zelfs geen zuurstof meer in het water. Het lijkt ons niet zo heel gezond om je hierin te wassen en zelfs je tanden te poetsen maar ach.
Het straatbeeld in Varanasi: chaotisch en druk, gezellig met wat koetjes ertussen!
Een ware slangenbezweerder!!
Vrouwtjes met bloemenkransen die je kunt kopen om te offeren in de rivier
' s Avonds in een bootje naar de grootste Ghat om ons lichtje aan te steken:
Ook 's ochtends varen we er op uit. Op de rivier is het heerlijk rustig, anders dan in de straten van de stad.
De crematie Ghat, brrrr!!
Daar ligt onze was te drogen!!!!
Op naar Nepal
Deze laatste week heeft India zeker een plekje in ons hart veroverd met zijn mooie tempels, forten en het bijzondere Varanasi, toch is er zeker sprake van de klassieke haat-liefde verhouding waar iedereen het altijd over heeft. Voor de lol hebben we van de week eens een voor- en tegen lijstje opgesteld om te bekijken naar welke kant de weegschaal uitslaat.
Sprake van Liefde bij:
1. De vrouwen in hun kleurige Sari's
2. De lieve en gezellige kindertjes die overal een spel van maken en er gezellig met ons op los babbelen
3. De vriendelijkheid, openheid en gastvrijheid van het Hindoeisme (in de tempels en tijdens de festivals en ceremonieen zijn we altijd welkom, zo bijzonder)
4. De mooie en interessante gesprekken met de Indiers, hun kijk op het leven en het onze, heel bijzonder!
5. De prachtige tempels in Orchha en Kajuraho
6. De Taj Mahal, wauw!!
7. Varanasi
8. Het reizen in de nachttrein, een hele ervaring (doe dit echter niet langer dan 10 uur!)
9. Kerala, de prachtige backwaters!
10. De enorme regen
Sprake van moeite met en (lichtelijke) haat bij:
1. (Met stip!!!) Rochelende, spugende, tuffende, hoestende (dit alles voor je voeten en in je gezicht!), altijd naar vrouwen starende, sexistische opmerkingen makende, in hun kruis grijpende, vieze, smerige mannen.
2. De armoede en het verschrikkelijke kaste systeem
3. De troep, viezigheid, vuil (overal!)
4. Beestjes: muggen, pissebedden, kakkerlakken, vliegen, spinnen en weet ik nog veel meer waar wij in Nederland geen woord voor hebben en dan nog 10 keer zo groot als thuis (m.n. in je bed erg vervelend).
5. De traagheid van treinen, bussen, auto's, rikshaws etc. Alles staat de hele dag vast, soms kom je geen milimeter vooruit.
6. De herrie en het eindeloze getoeter!
7. De luchtvervuiling en iedere dag wel 20 stroomstoringen
8. De drukte, iedereen wil wat van je, overal zijn mensen
9. Het geknik van de Indiers, waarvan je nooit weet of het ja, nee, misschien, of zeker weten niet betekent. Wat er vaak in resulteert dat wij denken dat we naar A gaan maar dat we toch naar B worden gebracht.
10. De manier waarop je was terugkomt (met gaten, en viezer dan toen je het inleverde). Maar ja, hoe kan het ook anders als het gewassen wordt in de rivier.
Nu veel zin om naar Nepal te gaan!
Op zondag (28 september al weer) vliegen we van Varanasi naar Kathmandu!!!!! (In verband met overstromingen in Bihar en Uttar Pradesh durven we de overtocht over land naar Nepal niet aan)
Geplaatst door joshester 08:25 Gearchiveerd in India Tagged round_the_world
Hoi Jos & Hester,
Mooi dat jullie lijstjes in evenwicht zijn!! De uitersten versterken elkaar in dit bijzondere land. Via jullie weblog hebben wij heel erg van India genoten.
We zijn benieuwd naar jullie belevenissen in Nepal!
Hans & Marleen
door HansMarlee